Mijn naam is Maarten Ooms, ingenieur en zaakvoerder van studiebureau Enerdo (25 werknemers) en papa van 2 dochters, Liene (7) en Lore (5).
2 jaar geleden ben ik, na het zien van een documentaire, gestart met me te verdiepen in plantaardig eten. Als ingenieur wil ik niet snel iets geloven en dacht ik te kunnen ontkrachten wat men probeerde over te brengen in dergelijke docu’s. Na het verslinden van veel boeken, nalezen van héél veel wetenschappelijke studies, me te bevragen bij artsen, oncologen, enzoverder was ik oprecht geschokt. Ik was niet enkel geshockeerd van hoe onwetend wij – Jan en Sofie met de pet – zijn, maar ook hoe beperkt de kennis over voeding van artsen is. Eerlijk? Ik durf gerust zeggen dat ik als autodidact nu meer weet over de impact van voeding op onze gezondheid dan de gemiddelde arts.
In de huidige maatschappij worden we meer en meer geleefd en vervreemden we, niet alleen van elkaar, maar ook van onszelf. Gezondheid wordt over het algemeen geassocieerd met
Maar in principe gaat gezond zijn zoveel verder:
terug connecteren met jezelf, met je natuur, met elkaar.
We dragen de dag van vandaag allemaal maskers die we denken te moeten dragen waardoor we elkaar niet langer zien en onszelf niet meer herkennen. Iedereen voelt wel dat er iets niet helemaal klopt, maar niemand weet wat precies. Door plantaardig te eten en me hier verder in te verdiepen, is het voor mij heel duidelijk geworden dat je aan alle ziektes van deze tijd – zowel fysiek als mentaal – echt iets kan doen, simpelweg door je voeding aan te passen.
Tijdens netwerkrecepties, familiefeestjes, … liep mijn mond hier dan ook van over (waar het hart van vol is, je weet wel :-)) en tijdens deze gesprekken bemerkte ik, soms zelfs tot m’n grote verbazing, meestal geen ergernis maar eerder oprechte interesse van de mensen waarmee ik erover sprak. Een bevriende huisarts gaf aan zelf ook graten te zien in deze plantaardige manier van leven en eten. Vanuit haar professionele insteek is ze er uiteraard mee bezig om patiënten proactief gezond te maken – voorkomen is altijd beter dan genezen, niet waar – dus ze was ook geprikkeld om te kijken of we enerzijds een impact konden hebben op anderen, die anderzijds ook objectief positieve resultaten oplevert.
Ik kon op dat moment alleen voor mezelf spreken:
En dat zijn dan enkel de objectief meetbare effecten. Wat mij betreft ging het nog zo veel verder: ik kreeg niet alleen fysiek maar ook mentaal zo veel meer energie, wat me eens te meer gemotiveerd heeft om hier iets mee te doen en bijgevolg dit project op te starten. Het afgelopen jaar is er dan ook één van verandering geweest voor mij. Verandering die er is gekomen door bewustwording van wat mij gelukkig maakt en van wat mijn doel kan zijn in onze maatschappij.
Tijdens netwerkrecepties, familiefeestjes, … liep mijn mond hier dan ook van over (waar het hart van vol is, je weet wel :-)) en tijdens deze gesprekken bemerkte ik, soms zelfs tot m’n grote verbazing, meestal geen ergernis maar eerder oprechte interesse van de mensen waarmee ik erover sprak. Een bevriende huisarts gaf aan zelf ook graten te zien in deze plantaardige manier van leven en eten. Vanuit haar professionele insteek is ze er uiteraard mee bezig om patiënten proactief gezond te maken – voorkomen is altijd beter dan genezen, niet waar – dus ze was ook geprikkeld om te kijken of we enerzijds een impact konden hebben op anderen, die anderzijds ook objectief positieve resultaten oplevert.
Ik kon op dat moment alleen voor mezelf spreken:
En dat zijn dan enkel de objectief meetbare effecten. Wat mij betreft ging het nog zo veel verder: ik kreeg niet alleen fysiek maar ook mentaal zo veel meer energie, wat me eens te meer gemotiveerd heeft om hier iets mee te doen en bijgevolg dit project op te starten. Het afgelopen jaar is er dan ook één van verandering geweest voor mij. Verandering die er is gekomen door bewustwording van wat mij gelukkig maakt en van wat mijn doel kan zijn in onze maatschappij.